Donorinio motinos pieno bankas yra Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Neonatologijos centro padalinys, kuris surenka, ištiria ir pasterizuoja ir saugo dovanotą motinos pieną. Tinkamai paruoštas donorinis motinos pienas yra antras geriausias maistas po biologinės motinos pieno Neonatologijos centre gydomiems neišnešiotiems ir sergantiems naujagimiams, kurių motinos pačios dėl įvairių priežasčių negali maitinti savo pienu.
Motinos pienas yra pagrindinis ir pirmo pasirinkimo maistas naujagimiui. Motinos pieną sudaro vanduo (88,1%), riebalai (3,8%), laktozė (7%), baltymai (0,9%), ir kitos medžiagos (0,2%). Motinos pieno sudėtis nuolat kinta: iškart po gimdymo (priešpienyje) jame yra daugiau baltymų kurių vėliau sumažėja. Taip pat skiriasi neišnešiotus ir išnešiotus naujagimius pagimdžiusių moterų pieno sudėtis: neišnešiotus naujagimius pagimdžiusių moterų piene daugiau baltymų ir riebalų, taigi jis kaloringesnis.
PSO ir AAP kaip pirmą pasirinkimą neišnešiotam naujagimiui, nesant biologinės motinos pieno, rekomenduoja pasterizuotą donorinį pieną. Donorinis pienas turi būti gaunamas tik iš Motinos pieno banko, kuriame pienas saugiai surenkamas ir paruošiamas.
Jei mama neturi savo pieno, donorinis pienas yra pirmo pasirinkimo maistas neišnešiotam naujagimiui. Nors pasterizuojant motinos pieną netenkama dalies bioaktyvių faktorių koncentracijos ir aktyvumo, tačiau išsaugomi oligosacharidai, gliukozė, laktozė, ilgos grandies polinesočios RR, gangliozidai, vitaminai A, D, E, B12, folio r., dalis citokinų ir dalis augimo faktorių. Remiantis literatūros duomeninis, donorinis motinos pienas turi teigiamą poveikį neišnešioto naujagimio virškinimo sistemai, imuninės sistemos palaikymui, nervų sistemos brendimui. Motinos pienas, tame tarpe ir donorinis, susijęs su mažesne kitų infekcijų (tame tarpe kvėpavimo takų) rizika. Lyginant su naujagimiais maitinamais adaptuotais mišiniais, sumažėja nekrotizuojančio enterokolito, maisto netoleravimo, alergijos atsiradimo tikimybė.
© pienobankas.lt. Visos teisės saugomos.