PIENO BANKAS

Donorinio motinos pieno bankas yra Vaikų ligoninės Neonatologijos centro padalinys, kuris surenka, ištiria ir pasterizuoja ir saugo dovanotą motinos pieną. Tinkamai paruoštas donorinis motinos pienas yra antras geriausias maistas po biologinės motinos pieno Neonatologijos centre gydomiems neišnešiotiems ir sergantiems naujagimiams, kurių motinos pačios dėl įvairių priežasčių negali maitinti savo pienu.

Kaip surinkti ir laikyti ištrauktą motinos pieną?

Mes visada rekomenduojame beatodairiškai žindyti savo kūdikį, o turint didesnį jo kiekį, nei mažylis gali suvalgyti, kaupkite jį, laikydamosi ATMINTINĖJE nurodytų rekomendacijų

Pasiruošimas pieno ištraukimui

  • Pieną ištraukinėti galima rankomis ar pientraukiu.
  • Ne rečiau kaip 2 kartus per dieną krūtis plaukite vandeniu, šluostykite švariu rankšluosčiu.
  • Patikrinkite, ar paruoštas naudoti pientraukis yra švarus ir sausas.
  • Prieš pieno rinkimą su vandeniu ir muilu švariai nusiplaukite rankas.

Laikymas

  • Motinos pieno laikymui ir, ar šaldymui naudokite tam skirtus maišelius ar buteliukus su užsukamais dangteliais.
  • Pieno laikymui indeliai turi būti pagaminti iš stiklo ar kieto plastiko, kurių sudėtyje nėra ftalatų, bisfenolio A, kurie ateityje gali turėti neigiamos įtakos reprodukcinei sistemai.
  • Tą pačią dieną ištraukto pieno porciją pradžioje atvėsinkite šaldytuve ir tik tada jas galite maišyti, supildami į vieną talpą.
  • Jei ištraukto pieno iš karto nenaudosite, o planuojate jį kurį laiką saugoti šaldytuve ar pristatyti į ligoninę, BŪTINA pieno talpą paženklinti- užrašyti pavardę, pieno surinkimo datą ir valandą.
  • Jei pienas buvo užšaldytas, pilnai atitirpinus laikant šaldytuve, jį BŪTINA suvartoti per 24 valandas, o į Pieno banką donuojamą pieną vežti šaltkrepšyje su ledo paketais.
  • Ištrauktą pieną laikykite šaldytuvo lentynoje, bet ne šaldytuvo durelėse.
  • Tą pačią dieną ištraukto pieno porciją pradžioje atvėsinkite šaldytuve ir tik tada jas galite maišyti, supildami į vieną talpą.
  • Jei ištraukto pieno iš karto nenaudosite, o planuojate jį kurį laiką saugoti šaldytuve ar pristatyti į ligoninę, BŪTINA pieno talpą paženklinti- užrašyti pavardę, pieno surinkimo datą ir valandą.
  • Jei pienas buvo užšaldytas, pilnai atitirpinus laikant šaldytuve, jį BŪTINA suvartoti per 24 valandas, o į Pieno banką donuojamą pieną vežti šaltkrepšyje su ledo paketais.
  • Ištrauktą pieną laikykite šaldytuvo lentynoje, bet ne šaldytuvo durelėse.

ŠVIEŽIAI IŠTRAUKTAS PIENAS ATITIRPINTAS PIENAS
KAMBARIO TEMPERATŪRA Iki 4 val. (19-24°C) Nelaikyti, netinkamas naudoti
ŠALTKREPŠYJE SU LEDU Iki 24 val. (0-4°C) Nelaikyti, netinkamas naudoti
ŠALDYTUVE 48 val. (0-4°C) 24 val.
ŠALDYMO KAMEROJE (šaldytuvo viduje) 2 sav. (-15°C) Nelaikyti, netinkamas naudoti
ŠALDYMO KAMEROJE (atskiros durelės) 3-6 mėn. (-18°C) Nelaikyti, netinkamas naudoti
ŠALDIKLYJE 6 -12 mėn. (-20°C) Nelaikyti, netinkamas naudoti

Užšaldymas

  • Prieš supildami pieną į užšaldymui skirtą tarą, įsitikinkite, kad ji yra švari.
  • Užšaldymui skirto pieno į talpą nepilkite sklidinai- šąlantis pienas plečiasi ir gali pažeisti pakuotę. Prieš pradedant užšaldymą įsitikinkite, kad talpa sandariai uždaryta.
  • Jeigu pieno ištraukėte daugiau nei reikia vienam maitinimui, likutį supilkite į užšaldymui skirtą tarą ir laikykite šaldytuve iki kito maitinimo arba sumaišius atšaldytus likučius užšaldykite.
  • Įsidėmėkite: kiekvienos dienos pienas užšaldomas atskirose talpose.

Atšildymas

  • Pirmiausia visada atšildykite anksčiausiai surinktą pieną.
  • Rekomenduojama pieną atšildyti:
    • po drungnu tekančiu vandeniu,
    • inde su šiltu vandeniu,
    • šaldytuve.
  • Niekada neatšildykite pieno mikrobangų krosnelėje, nes mikrobangos ardo naudingas pieno sudedamąsias dalis, be to, pienas šyla netolygiai.
  • Niekada pakartotinai neužšaldykite jau kartą atšildyto pieno.

Maitinimas

  • Prieš maitinimą pieno indelį lengvai pasukite, kad pienas tolygiai susimaišytų, bet nekratykite.
  • Pieną šildykite:
    • pieno šildytuve,
    • dubenyje su šiltu vandeniu,
    • po šiltu tekančiu vandeniu.
  • Nešildykite pieno mikrobangų krosnelėje.
  • Jei kūdikis maitinamas iš buteliuko, patikrinkite pieno temperatūrą, užlašindami sau kelis pieno lašus ant riešo. Pienas turėtų būti šiltas, bet ne karštas.
  • Šildytas pienas turi būti sumaitintas per 2 valandas.

Pientraukio valymas

  • Nerekomenduojama pientraukį plauti jo dalis padėjus ant plautuvės dugno, kurioje gausu mikroorganizmų, galinčių užteršti pientraukį.
  • Visas išrinktas pientraukio dalis plaukite karštu muiluotu vandeniu, po to jas kruopščiai išskalaukite po tekančiu vandeniu ir išdėliokite ant švaraus rankšluosčio.
  • Leiskite gerai išdžiūti ir tik tada jį vėl surinkite.
  • Garantuotai pilnam išvalymui galima:
    • karštu vandeniu plauti indaplovėje;
    • virinti vandenyje 5 minutes (po išvalymo);
    • garinti mikrobangų krosnelėje spec. pakuotėje pagal gamintojo nurodymus (po išvalymo).

PIENO BANKO bičiuliai